niedziela, 18 września 2011

Nadziewane papryki - Alternatywa dla niedzielnego schabowego

W Polskich domach często w niedzielę, na stołach gości schabowy z ziemniakami. Ale ile można? Jeżeli macie w domu paprykę, mielone mięso, to szybko można wyczarować coś smacznego, ale nie wymagającego zbytniego wysiłku. Nadziewane papryki są świetne na każdą okazję :)


PAPRYKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM Z RYŻEM


Składniki:
-3 papryki
-około 500g mięsa wieprzowego mielonego
-cebula
-ryż parboiled (około 3/4 woreczka)
-sól
-pieprz


Papryki kroimy na pół, wydrążamy pestki. Solimy trochę od wewnątrz.
Cebulkę podsmażamy na oleju, tak aby była złocista. Lekko studzimy, nastepnie dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy także około 3/4 woreczka ugotowanego ryżu. Solimy i pieprzymy.
Następnie nadziewamy papryki, dopychając mięso. Nadziewamy je tak, by mięso kończyło się na równi z papryką.
Nadziane papryki smażymy na patelni od strony mięsa, tak by złapało ono kolor. Obracamy na drugą stronę, rownież chwilę podpiekamy. Następnie zalewamy wodą i dusimy około 40 minut (tak aby były miękkie).
Papryki można także przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać do niego wody i dusić w piekarniku.


4 komentarze:

  1. Pychota. :) Faszerowana papryka to jedno z lepszych, jeszcze letnich, dań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, Papryka faszerowana jest bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!! Ja na sam koniec pieczenia jeszcze posypuję serem :)

    OdpowiedzUsuń