czwartek, 29 września 2011

Wątróbka nie musi być wcale nudna.

Jest wielu zwolenników, jak i wielu przeciwników wątróbki. Ma ona specyficzny smak, specyficzną konsystencję. Jest także bogata w żelazo, witaminę A, a także sporo białka. Można ją jeść smażoną i wielu ludzi właśnie w taki sposób ją przygotowuje. Ja dzisiaj pokażę jak można przygotować wątróbkę inaczej :) Będzie to przepis na wątróbkę podaną bardziej na słodko, niż wytrawnie. Choć wielu może to zdziwić, ale to połączenie jest fantastyczne :)

WĄTRÓBKA PIECZONA Z JABŁKAMI I CEBULKĄ


Składniki:
- Wątróbka - mnie około 130 g na dwie osoby (kobiety)
- Jabłko
- Cebula
- Olej

Obieramy jabłko, kroimy na krążki i wykrawamy gniazdo nasienne.
Cebulkę smażymy na oleju do czasu aż nie będzie złota. U mnie pokrojona była w piórka. Następnie wątróbkę solimy, pieprzymy, układamy w naczyniu żaroodpornym. NA posoloną i popieprzoną wątróbkę kładziemy cebulkę. Na całość kładziemy krążki jabłka, przykrywając tym samym cebulę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 185 stopniach na termoobiegu.
Podawać najlepiej z buraczkami i ziemniakami :) U mnie podane było z frytkami, bo zostały od ostatniego obiadu, a szkoda było by się zmarnowały.


4 komentarze:

  1. W żadnym wypadku nie dziwię się temu, że w tym połączeniu smakuje wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy wątróbki nie jadłam. W każdym razie wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie ja też w podobny sposób przekonałam się do wątróbki, chociaż tradycyjnie u mamy jej nie jadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uważam, że wątróbka nie musi być nudna! Apetyczny przepis, ja jestem z tym odważnych, bo zrobiłam kiedyś wątróbkę z musem jagodowym :)

    OdpowiedzUsuń