niedziela, 30 października 2011

Kotlety siekane z kurczaka

Pierś z kurczaka często gości na naszym stole. Staramy się jednak jakoś to urozmaicać. Ile można w koncu jeść kotlety w panierce z bułki tartej? :) Dzisiejsza propozycja, to danie bardzo proste w przygotowaniu, mięso jest delikatne, soczyste, wyborne. Posmakuje i starszym i młodszym domownikom. Można przyrządzić je łagodniej lub bardziej na ostro. Wszystko zależy od naszej inwencji :)

KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA


Składniki są zależne od tego ile mamy piersi z kurczaka. Jeżeli jedną, to wszystko jest x1. Jeżeli dwie to wszystkie składniki x2.
U mnie z jednej piersi wyszło 6 średniej wielkości kotletów:

- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (u nas ostra)

Pierś pokroić na średniej wielkości paseczki (około centymetr). Dodać jajko, majonez, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. Energicznie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni z olejem formować kotlety (łyżką). Mogą być one większe, lub mniejsze. Zależy jak kto ma ochotę :)
Gdy się zarumienią, przewrócić na drugą stronę. Podawać z czym tylko ma się ochotę (ziemniaki, frytki) i przystawką.
Smacznego! :)




Zapomniałam! Do kotletów dodajemy też starty żółty ser (przed smażeniem). Skleroza totalna mnie dopadła :)

10 komentarzy:

  1. Robię podobne kotlety. Są świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie! muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, że założyłaś bloga ;) Świetnie Ci idzie. Trzymam kciuki. A co do kotlecików to robiłam kiedyś coś podobnego. W sumie myślę, że powinnam powtórzyć i wrzucić na bloga. Dzięki za inspirację :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ciekawy pomysł;) a frytek to chyba wieki nie jadłam;/! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. talerz pyszności.. tez je czesto robie bo je uwielbiamy, ale troszke inaczej bo dodaje na 2 łyzki mąki pszennej 1 ziemniaczanej, do tego 3 duze łyżki smietany i łyzkę majonezu, oraz pokrojoną drobno cebule i inne dodatki ktore akurat sa w lodówce mp. papryke świeżą lub marynowaną, pieczarki, czasami kukurydze z puszki, lub suszone pomidory albo pesto i i zawsze duzo startego sera, który się fajnie w nich ciągnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. kotleciki sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń
  7. Ja do kotlecików dodaje różne przyszności: paprykę, pieczarki, cebulkę... w zależności od zawartości lodówki. Polecam spróbować. Łatwo można przemycić warzywko do obiadku dzieciaczków, które "zielonemu mowia nie"

    OdpowiedzUsuń