środa, 19 października 2011

Moussaka inaczej

Do zrobienia Moussaki czaiłam się już długi czas. Ale jakoś kiedyś nie mogłam przekonać się do bakłażana i po prostu o nim zapomniałam. Jakiś czas temu zmobilizowałam się i zakupiłam to warzywo, zrobiłam danie na wzór Moussaki, jednak różni się ono od tej tradycyjnej dosyć sporo. Takie połączenie bardziej mnie przekonuje, a przyprawy nadają mu jeszcze lepszy i wyrazisty smak :) Jest to bardzo proste do wykonania i polecam każdemu spróbować :)

BAKŁAŻAN Z MIĘSEM I POMIDORAMI


Składniki na dwie porcje (dla kobiet) lub jedną, jeżeli ktoś jest bardzo głodny :)

- bakłażan
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza), lub mięso mielone
- pół puszki pomidorów pokrojonych
- pół cebuli
- sól, pieprz, papryka w proszku, oregano, bazylia
- pół kostki rosołowej
- łyżeczka koncentratu pomidorowego

Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 2-3mm. Posolić z jednej strony każdy plaster i odstawić na 5-10 minut aż będziemy widzieć na nim kropelki (sól wyciąga goryczkę z bakłażana). Następnie wycieramy papierem, obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Osuszone bakłażany myjemy pod wodą, wycieramy.
Na patelni rozprowadzamy niewielką ilość oliwy/oleju i podsmażamy plastry bakłażana (nie zmieniając ich kształtu, układamy je obok siebie na patelni) aż się nie zarumienią.

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, paprykę, bazylię i dusimy. Gotowe zdejmujemy z gazu.

Do naczynia żaroodpornego układamy dwa plastry bakłażana obok siebie i każdy przekładamy raz mięsem, raz plastrem bakłażana tak, aby na końcu był bakłażan. Na dno naczynia nalewamy wodę, dodajemy pół kostki rosołowej i łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Pieczemy przez 35-40 minut w 175 stopniach na termoobiegu.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie!
    Bardzo mi się Twój pomysł podoba.
    O wiele ładniej się prezentuje,niż tradycyjna.
    A bakłażany bardzo lubię.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajj cudnie kombinujesz ;))
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twoja bakłażanowa improwizacja :) Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna świeża wersja. podoba mi sie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oho, lubię takie kombinacje. :) Na pewno jeszcze spróbuję!

    OdpowiedzUsuń