sobota, 15 października 2011

Żeberka w kapuście

Żeberka można przyrządzać na różne sposoby. Mogą być w miodzie, mogą być w sosie, pieczone. U mnie w domu, tata jest wielkim fanem żeberek w kapuście. Dziś zrobiłam mu przyjemność i na obiad były właśnie takowe żeberka. Do tego dania potrzebujemy mało składników, a efekt jest świetny! Może nie wygląda to reprezentacyjnie, ale nie każde dobre danie musi wyglądać idealnie.

ŻEBERKA W KAPUŚCIE




Składniki:

- 1kg żeberek (można zastąpić karkówką, którą przekładamy surową z kapustą)
- 1kg kapusty kiszonej (dobrze ukiszona)
- pół kostki masła
- sól
- pieprz
- majeranek

Podsmażyć żeberka na oleju, w trakcie smażenia (lub przed) posypać je solą i pieprzem. Po usmażeniu układać warstwami w żaroodpornym naczyniu (raz żeberka, raz kapusta posypana majerankiem tak aby ostatnią warstwą była kapusta). Na ostatnią warstwę kładziemy kawałki masła. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu w 175 stopniach przez około 2 godziny.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. uwielbiam takie żeberka, wogóle kocham mięso :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń