wtorek, 15 listopada 2011

Dorsz standardowo

W naszym domu przyjęło się tak, że przynajmniej raz w tygodniu jemy na obiad rybę. Jest to praktycznie zawsze piątek i przyrządzamy ją prawie zawsze w ten sam sprawdzony sposób, który bardzo nam odpowiada. Można rozkoszować się smakiem ryby, a jeżeli jest to dobra ryba, to w ogóle bajka. Próbowaliśmy już wiele ryb, od tych "najgorszych" czyli np. tilapii, po te lepsze jak np. halibut. Zawsze jednak powracamy do jednej, a mianowicie do dorsza. Idealna nie rozpadająca się i zbita konsystencja, wyrazisty rybny smak, połączony z niezwykłą delikatnością. Pycha :)
Po prostu:

SMAŻONY DORSZ


Składniki:

- dorsz
- sól
- przyprawa do ryb
- mąka
- cytryna

Kawałki dorsza solimy z każdej strony, posypujemy przyprawą do ryb, a następnie otaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy aż ryba nie zrobi się złocista. Podajemy z czym tylko mamy ochotę, ale pamiętamy by koniecznie wycisnąć na rybę trochę cytryny.
Ja zawsze podaję rybę z surówką z kapusty kiszonej. Czasem jest to gotowana kapusta, czasem zwykła surówka, a czasem specjalność mojej mamy - z żurawiną, gruszką i innym bajerami.
Proste i pyszne!

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie rybne obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, dawno nie było ryby na moim stole. :)
    Takie tradycyjne są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. aj zjadłabym taką rybkę :) uwielbiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj... taki standardzik to dla mnie mistrzostwo:)

    Ona i On zapraszają Cię do wspólnej zabawy. Wyróżnili Cię na swoim blogu i polecają innym:) http://parabuch.blogspot.com/2011/11/co-robi-ona-co-lubi-on-caa-prawda-o.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Proszę o taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez bardzo lubie dorsza, a najbardziej podoba mi sie fakt, ze mozna przygotowac go na tyle roznych sposobow. W takiej najprostszej wersji smakuje doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, wspaniały! Całe wieki nie jadłam dorsza! ;)

    OdpowiedzUsuń