niedziela, 20 listopada 2011

Gulasz z mięsa wieprzowego

Na jesienny, słoneczny dzień, najlepszy jest gulasz. Można go jeść z ziemniakami, mnie jednak zawsze najbardziej smakował z kaszą. Rozpływające się w ustach mięso, w połączeniu z przepysznym sosem tworzy spójną i idealną całość.
Takie danie od razu poprawia mi humor, bo ostatnio niskie temperatury, natłok obowiązków, nauki sprawia, że dobry nastrój rozpływa się gdzieś bezpowrotnie, a co najgorsze, nie chce powrócić.
Z tego powodu dzisiaj proponuję:

GULASZ Z MIĘSA WIEPRZOWEGO


Składniki:
- mięso wieprzowe (około 500g)
- olej
- cebula
- papryka czerwona
- woda z mąką (do zaciągnięcia sosu)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na olej. Podsmażyć (ja lubię je dobrze przypiec, wtedy powstaje bardzo fajny i niepowtarzalny smak), dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą i dusić, aż mięso nie będzie miękkie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, paprykę w proszku. Kiedy wszystko zmięknie, sos zaciągnąć wodą z mąką (najlepiej robić to w słoiku zakręconym energicznie potrząsając).
Podawać z ziemniakami/kaszą/kluskami, jak kto woli :)
Smacznego!



21 komentarzy:

  1. O tak gulasz jest idealny na takie dni. Piękne zdjęcia :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, uwielbiam gulasz z kaszą! babcia zawsze robi w takim czymś staaarym chyba na wzór szybkowaru ale mega stare!:)

    pycha pycha pycha i jak patrze na zdjęcia to od razu głodna się czuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podany:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zawsze podaję z kaszą :) Niesamowicie smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym taki gulasz. Uwielbiam z kaszą jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiadomo, że najlepszy z kaszą!!!!! super wymyśliłaś z tymi listkami do zdjęcia jesiennego ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, nie ma jak gulasz na chlody! Piekne zdjecia, nawet kasza, choc chlopska przeciez, wyglada wytwornie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... już czuję ten smak...
    bardzo ładnie podane
    super zdjęcia
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieknie podane .Pyszny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz bardzo smakowity, ale jeszcze bardziej zachwyciła mnie forma jego podania. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam! jeden z ulubionych obiadów

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam gulasz, a z kaszą jęczmienną to już wgl... niebo!

    Świetny blog, ciekawe domowe przepisy, chyba będę tu często zaglądała;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dusic az mieso nie bedzie miekkie ?? chyba az bedzie miekkie.. hahaha

    OdpowiedzUsuń
  14. Dusic az mieso nie bedzie miekkie ?? chyba az bedzie miekkie.. hahaha

    OdpowiedzUsuń
  15. Wkradł się błąd, ale ufam, że wszyscy wiedzą o co chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie podane u Ciebie i jutro tak będzie u mnie :) Pozdrawiam
    P.s świetny blog

    OdpowiedzUsuń