sobota, 26 listopada 2011

Jabłecznik

Ciasta z jabłkami to jedne z moich ulubionych. W dodatku można je piec na wiele różnych sposobów. Na kruchym cieście, na cieście z ciastek, na biszkopcie. Ja dzisiaj właśnie proponuję wersje na biszkopcie, z kwaskowatymi jabłkami, lekko twardawymi z warstwą piany polanej czekoladą. Brzmi świetnie prawda? I tak też smakuje. To druga moja ulubiona propozycja przyrządzenia tego ciasta, zaraz po tej na kruchym cieście z lodami i bitą śmietaną.

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE


Składniki:

Na biszkopt (małą blacha):
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na środek jabłkowy:
- 1.5 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- łyżka lub dwie cukru (w zależności jak kwaśne mamy jabłka)
- cynamon (na oko - z łyżeczkę)

Na wierzch:
- 0.5 l kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- woda

Dodatkowo:
- czekoladowy sos do lodów


Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy powoli żółtka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 165-170 stopniach. Gdy się upiecze, wyjmujemy i zostawiamy aby ostygł.

Jabłka:
W tym czasie robimy nasze jabłka. Obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kawałki (nie za małe, nie za duże), chwilę zagotowujemy. Dosypujemy suchą galaretkę cytrynową, cukier, cynamon, mieszamy i zostawiamy na chwilę. Gotujemy nie za długo, tak by jabłka zostały lekko twardawe.

Wierzch:
Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier. Teraz musimy rozpuścić żelatynę. 5 łyżeczek zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na około 10-15 minut. Jak napęcznieje, wkładamy w miseczkę z gorącą wodą i rozpuszczamy. Wlewamy do ubitej śmietany, szybko mieszając mikserem.

Na biszkopt wykładamy ostudzone jabłka. Wygładzamy na mniej więcej równą powierzchnię. Wykładamy na jabłka śmietanę. Bierzemy widelec i przejeżdżamy wzdłuż ciasta robiąc delikatne rowki, jeden obok drugiego.
Wkładamy ciasto do lodówki, aby się ścięło.
Przed podaniem polewamy czekoladą, najlepiej na wyłożone ciasto na talerzyk, gdyż jak wsadzimy je z powrotem do lodówki z tą czekoladą, to się skropli.

Smacznego! :)




Słodkie jabłuszka

18 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne, tylko bez czekoladowej polewy. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaaaa zdecydowanie bym zjadła!
    coś pięknego i pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. och... ależ piękny jabłecznik.
    jestem nim zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi świetnie, a wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! W tym roku chorowałam na jabłkowe wypieki ... chyba nadal mi dolegają:P
    PS. Piękny blog:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jablka pod kazda postacia, pysznie wyglada Twoj jablecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to dopiero solidna porcja jabłek ;) cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko wygląda przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ,apetyczny ,idealny .Super

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smakowicie wygląda, zgadzam się z Tobą, ciasta z jabłkami można robić na wiele sposobów i zawsze smakują super :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytania,
    Jak robimy te jabłka to w jakiej ilości wody gotujemy?
    0,5l kremówki, jakiej kremówki?

    Masz niesamowite przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody powinno być tylko na dnie garnka, żeby się nie przypaliło nic :)
      Kremówka? Zwykła śmietana 30% lub 36% :)

      Dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń