wtorek, 1 listopada 2011

Kakaowiec

Czas odpocząć od obiadowych propozycji. Dzisiaj ciasto. Idealnie wilgotne, rozpływające się w ustach, ale miejscami chrupiące. Znika w mgnieniu oka. Jest bardzo aromatyczne. Jednym słowem pyszne :) Nasza cała rodzina go uwielbia i za każdym razem wszyscy biorą od nas przepis. O czym mowa?

KAKAOWIEC


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 słoik (mały) wiśni drylowanych (ja wzięłam pół z dużego słoika)
- 1/2 paczki rodzynek (garść, ale można w ogóle ja ominąć jeżeli ktoś nie lubi)
- 3/4 szklanki orzechów włoskich (pokruszonych na większe kawałki)
- 2 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę (nie za małą)

Jajka ubić z cukrem (porządnie), dodawać powoli oliwę, mąkę, cynamon, sodę i kakao. Gdy wszystko się ze sobą połączy, odłożyć mikser. Wsypać rodzynki, jabłka, wiśnie, orzechy i wymieszać łyżką. Piec (najlepiej w podłużnej formie) 1 godzinę w temperaturze ok 160-180 stopni.
Smacznego! :)







Słodkie jabłuszka

12 komentarzy:

  1. Bogate;) Na pewno smakuje wyśmienicie, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta mogę jeść w dużych ilościach każdego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas to się zowie Ciasto górnicze i jest przepyszne. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :)
    super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm wyśmienite;)takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciacho. U mnie rodzinnym hitem jest murzynek, więc blisko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. łoooo z wiśniami! biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  8. MMmmmmm...dziewczyno...ja tu się zaślinię...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ słodkości ! I wygląda niesamowicie! Koniecznie wypróbuję zamiast klasycznego murzynka, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A można zrobi je bez wiśni i rodzynek?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale to już nie będzie ten sam smak :)

      Usuń