wtorek, 8 listopada 2011

Makaron po chińsku

Ten makaron odkryłam już dosyć dawno temu i gości on od tego czasu na moim stole dosyć często. Nadaje on potrawie specyficzny charakter, wprowadza w bardziej chińskie smaki. Mowa tu o TYM makaronie.
Dzisiaj proponuję wersję bezmięsną. Jest idealna kiedy nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, a macie ochotę na coś na prawdę dobrego :) Polecam.

MAKARON PO CHIŃSKU (wersja bezmięsna)



Składniki (na jedną porcję):

- około 70 gram suchego makaronu (dokładnie TEGO)
- pieczarki
- por
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- parę różyczek brokuła
- parę plasterków cukinii (można ją także zetrzeć obieraczką do warzyw, bardzo fajnie wtedy wygląda)
- sos sojowy ciemny
- olej (najlepiej sezamowy)

Na oleju podsmażamy por, następnie dodajemy (startą na tarce z dużymi oczkami) marchewkę i pietruszkę, a także pieczarki, brokuła i cukinię. Wszystko podsmażamy aż nie zmięknie i się nie zarumieni. Następnie dodajemy na patelnię ugotowany według informacji na opakowaniu makaron, polewamy sosem sojowym (według uznania), chwilę wszystko razem smażymy. Można całość posypać też sezamem.
Gotowe!
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam makarony z warzywami, a sos sojowy, to przyznam, moje uzależnienie. Dodaję go chyba do każdego obiadu, jest po prostu genialny!

    OdpowiedzUsuń
  2. mi też przypadł do gustu Twój warzywno-sojowy sos :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita domowa chinszczyzna! Nie ma potrzeby siegac po telefon i zamawiac jedzenia na wynos, skoro w piec minut mozna miec taka na stole.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie, dobry przepis na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie makaronowe obiadki. :) Muszę namówić kiedyś mamę na sos sojowy i zaszaleję! ;)

    OdpowiedzUsuń