piątek, 4 listopada 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Często zdarza się tak, że nie mamy kompletnie pomysłu na obiad, a w lodówce pustki. Wystarczy wtedy pare składników i możemy zrobić na prawdę przepyszne danie.
Zapiekanka jest idealna na jesienne obiady, jest bardzo pożywna i obłędnie pyszna ;) Polecam każdemu!

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


Składniki:

- Kilka surowych ziemniaków (w zależności na jaką ilość, jak zabraknie, dookroić)
- Kiełbasa
- Cebula (mała lub pół)
- około 2 pieczarki
- Ogórek kiszony
- Warzywa wedle uznania (mrożone), u mnie papryka, groszek, marchewka,
- Ser żółty
- Jajko
- Śmietanka słodka lub mleko
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
- Papryka w proszku

Surowe ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Do kiełbasy dodajemy pokrojone pieczarki, ogórka kiszonego, warzywa z mrożonki, poddusić wszystko razem. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Żaroodporne naczynie posmarować lekko olejem/oliwą, ułożyć jedną warstwę talarków ziemniaków. To posypać warstwą warzyw z kiełbasą (nie zbyt gruba warstwa). Ułożyć na to znów talarki ziemniaków, warzywa z kiełbsą i tak aż do wyczerpania składników. Zakończyć warstwą ziemniaków.
Rozbić jajko, dodać trochę mleka lub śmietanki i startą gałką muszkatołową (trochę), rozmieszać. Polać zapiekankę równomiernie. Na to ułożyć plastry sera żółtego.
Piec przez około godzinę (aż ziemniaki nie będą miękkie) w 180 stopniach na termoobiegu.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam ziemniaczanej zapiekanki, wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! I do tego widzę takie samo naczynie jak u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. w zapiekankach najlepsze jest to, że można je robić praktycznie ze wszystkiego! ;)
    Twoja wersja wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń