niedziela, 4 grudnia 2011

Eskalopki kurczaka w migdałach

Za oknem dziś fatalna pogoda, ja siedzę cały weekend w książkach, dlatego dziś naszła mnie ochota na zrobienie czegoś na poprawę humoru. Uwielbiam kurczaka i migdały. Dlatego też dzisiaj ich połączenie. Kurczak wychodzi bardzo soczysty, migdały fantastycznie chrupią, a ciągnący żółty ser sprawia, że wszystko łączy się ze sobą w spójną całość. Poprawia humor, oj poprawia :)

Eskalopki kurczaka w migdałach


Składniki (na 2 osoby):
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- jajko
- około 50g migdałów (płatki)
- ser żółty (najlepiej żeby się ładnie ciągnął, kawałek
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Jajko rozbić i roztrzepać. Do osobnego naczynia wsypać płatki migdałów, starty na grubych oczkach żółty ser, paprykę w proszku, sól i pieprz.
Kurczaka pokroić w poprzeczne plastry (ciąć pod ukosem, plastry powinny być cieńsze).
Kurczaka maczać w jajku, a następnie w panierce z migdałów i sera.
Włożyć do żaroodpornego naczynia, zapiekać około 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ostatnie 15 minut zapiekać bez przykrycia w mniejszej temperaturze.

Ja podałam to z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką :)

Smacznego! :)


12 komentarzy:

  1. W takim wydaniu kurczaka jeszcze nie jadłam. Chyba się skuszę, bo jestem kurczakożerna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia często takie robi. Są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Z pewnością wypróbuję, bo zaczyna mi już brakować pomysłów na kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia.
    i ten kurczak. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. moje kubki smakowe i ślinianki szaleją kiedy oglądam Twojego bloga ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w takim wydaniu kurczaka jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam kurczaka z migdałami. Na zdjęciach wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mega apetyczne - zarówno zdjęcia, jak i danie samo w sobie

    OdpowiedzUsuń
  9. moje ulubione z pewnej restauracji, zamawiam je i tylko je. ;) dokładnie takie same - kurczak i płatki migdałowe.

    OdpowiedzUsuń