środa, 14 grudnia 2011

Ryżowa sałatka

Dopadł mnie kompletny brak czasu. Na wszystko. Przychodzę do domu, odgrzewam dzień wcześniej zrobiony obiad, siadam do nauki. Pogoda za oknem nie sprzyja robieniu czegokolwiek kreatywnego.
Dlatego postanowiłam zrobić sałatkę, tak na poprawę kiepskiego humoru. Kiedyś robiłam ją namiętnie, ale jakoś zapomniałam o jej istnieniu. Lecz niedawno przeglądając zeszyt z przepisami, napotykając na ten przepis, wiedziałam, że koniecznie muszę przyrządzić tę sałatkę. Także zabieramy się do roboty!

RYŻOWA SAŁATKA


Składniki:
- ryż biały (parboiled)
- pierś z kurczaka (wedle upodobań, może być pojedyncza, lub podwójna)
- jajka (4-5)
- kukurydza z puszki
- marchew i pietruszka gotowana (niedużo)
- por
- ogórki konserwowe
- papryka
- sól
- pieprz
- majonez

Ryż ugotować na sypko. Pierś z kurczaka ugotować w jednym garnku wraz z jajkami, marchewką, pietruszką. Jak wszystko ostygnie, pokroić w kostkę (nie za małą nie za dużą). Pokroić także ogórki konserwowe, paprykę i sporo pora.
Pierś kurczaka kroić prostopadle do włókien (nie ma wyjść kostka, tylko takie pokruszone kawałki). Wszystko ze sobą wymieszać, posypać solą, pieprzem, dodać majonezy (około łyżkę, dwie).
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. uwielbiam ryżową sałatkę ale robię ją troche inaczej.
    :)
    mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. do wypróbowania :) myślisz, że ryż brązowy by się nadał?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że można spróbować, i że będzie pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja Mama robi identyczną sałatkę tylko bez ryżu. następnym razem przemycę go :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! I z piersiątkiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczna, warto wypróbować!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń