sobota, 28 stycznia 2012

Jabłka w cynamonowym cieście

Nareszcie sobota. Dzień wolny choć na chwilę od myśli o nauce, szkole. Dzień, w którym można się wyspać, spojrzeć do szafek w kuchni i pomyśleć o robienie smakołyków, które ucieszą wszystkich członków rodziny.
Na dworze mroźno, ale lepsze to niż nieustannie padający deszcz. Szafki niestety świecą pustkami, ale nie poddaję się. W lodówce jabłka, które nigdy mnie nie zawodzą. Tym razem również.

JABŁKA W CYNAMONOWYM CIEŚCIE



Składniki:
- 3 średnie, kaskowate jabłka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- trochę słodkiej śmietanki
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego

Przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę mleka, wodę, śmietankę, dwa jajka, cukier cynamonowy. Mieszamy tak aby nie było grudek.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na około 0.5 cm plastry. Zamaczamy każdy plaster w przygotowanym cieście i smażymy na oleju, do czasu aż nie będą złote z każdej strony i aby jabłka trochę zmiękły.
Całość posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :)
Smacznego!





Słodkie jabłuszka

21 komentarzy:

  1. poproszę na jutro na śniadanko!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zostanę wyklęta, gdy powiem, że jabłka w cieście - naleśnikowym czy racuchowym to dla mnie przekleństwo dzieciństwa? No nie znosiłam! A teraz: patrzcie: wcinam, aż się uszy trzęsą;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czuję ten niesamowity zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki dzieciństwa:-). Muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, tak, tak i jeszcze raz tak, Pragnę ich skosztować już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe!...uwielbiam i może to dziwne ale w szczególności ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne są takie jabłuszka, jak takie mini placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają smakowicie i kojarzą się z taką ciepłą, złotą jesienią... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja ciocia robi podobne. Najlepsze! Przychodzimy ze szkoły, wchodzimy do babcinej kuchni, wyjmujemy talerze, włączamy radio i wąchamy zapach smażonych jabłuszek. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam placuszków z jabłkami, a one są takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ cudnie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to są racuszki mojej babci! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmmm!! Que delicia!! Se ven estupendos!!
    Saludos

    OdpowiedzUsuń
  14. cudne! zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super te jabłuszka, surowe w takie mrozy tak nie wchodzą jak te gorące :D

    OdpowiedzUsuń