środa, 25 stycznia 2012

Schabowe sakiewki z warzywnym wnętrzem

Uwielbiam (nietypowe jeżeli chodzi o kształt) potrawy. Zawsze zachęcają do spożycia i aż się do nas uśmiechają, by od razu je skonsumować. Do schabu nie mogłam przekonać się bardzo długo, aż do czasu, w którym spróbowałam go w formie sakiewek. Mięso nie dosyć, że prezentuje się fantastycznie, wykwintnie, to do tego smakuje wyśmienicie. Wszystkie smaki łączą się w spójną, przepyszną całość, papryka nadaje charakterystycznego posmaku. Niby danie proste i nic w nim odkrywczego, ale w prostocie siła!

SCHABOWE SAKIEWKI Z WARZYWNYM WNĘTRZEM


Składniki:
- plastry schabu (około 0.5 cm)
- papryka
- pieczarki
- cebula
- opcjonalnie żółty ser
- koncentrat pomidorowy (1-2 łyżeczki)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Rozbijamy scham cieniutko na duże plastry. Mięso solimy, pieprzymy, i doprawiamy papryką w proszku. Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy łyżeczkę, lub dwie koncentratu pomidorowego. Układamy na środku rozbitego schabu, dodajemy ser żółty. Boki unosimy i obwiązujemy nitką, formując sakiewki (jeżeli nie wszystko się związało, możemy wetknąć wykałaczkę). Dusimy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i podlanym wodą, w piekarniku, od czasu do czasu podlewając. Piekarnik powinien być nastawiony na około 185 stopni, a pieczemy sakiewki ponad godzinę.
Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. genialne :D ja nie wiem czy bym je tak potrafiła zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :D Idealne na przyjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę świetnie.Podpatrzę i wypróbuję pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie trochę zraziki. :)
    Zrobisz mi kiedyś obiad? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiekne zdjecia, az mnie korci, zeby tez przyrzadzic takie paczuszki!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelakie mięsa z niespodziankami - sama często takie robię. Twój pomysł na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim wydaniu to i ja skusiłabym się na schab:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają znakomicie i zapewne tak samo smakują ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają fantastycznie. kształt zdecydowanie przyciąga uwagę i kusi

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pycha! Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam. chcę zrobić sakiewki mam tylko pytanie;) czy piec z przykryciem? jak podlać naczynie wodą? tzn. jak duzo te sakiewki maja być zanurzone?

    OdpowiedzUsuń