piątek, 24 lutego 2012

Uwaga UFO!

Spotkania ze znajomymi często sa bardzo owocne jeżeli chodzi o kulinarne odkrycia. Znajomi zawsze zrobią coś czym mnie zaskoczą. Tak i było tym razem. Nazwa tego dania/przekąski wzięła się po prostu od jego/jej kształtu. Te urocze niepozorne, urocze spodki przypominające ufo, posiadają przepyszne nadzienie, którym będzie rozkoszował się każdy amator cukinii.

UFO Z CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI


Składniki:

Na ciasto:
- 25g drożdży (świeże)
- 300ml mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 500g mąki

Na nadzienie:
- średnia cukinia
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki fety (u mnie półtłusta)
- mozarella biała
- żółty ser (w kawałku)
- wegeta (bądź inna przyprawa tego typu)
- suszona bazylia

Drożdże rozpuszczamy w małej ilości mleka (z tych 300ml) z łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki, resztki mleka i soli, wyrabiamy sprężyste ciasto. Znów odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kroimy w paski. Tak samo postępujemy z papryką, krojąc ją wzdłuż (również na paski). Warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je wegetą. Następnie pieczemy je przez około 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone papryki i cukinię studzimy, a nastepnie kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę, wyciskamy 3 ząbki czosnku i podsmażamy na patelni z olejem, aż wszystko będzie miało złoty kolor. Kroimy w kostkę fetę, mozarellę i ser żółty.
Sery, cebulę z czosnkiem i wcześniej upieczone i pokrojone warzywa mieszamy razem i dosypujemy suszoną bazylię.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, wykrawamy szklankami (jedną większą, drugą mniejszą) kółka. Farsz nakładamy na mniejsze kółko, nakrywamy większym i sklejamy. Tak samo postepujemy z resztą ciasta i farszu. Przygotowane "spodki" smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z ketchupem, bądź innym sosem.

Jak wam się podoba ufo z cukinią? :)


19 komentarzy:

  1. O to idealne dla naszej rodzinki ufomaniaków :)
    Świetna propozycja. Piękne zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. oo takie obcego chciałabym mieć w brzuchu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda to ufo jak z najlepszej restauracji!
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie UFO to ja przywitam zupełnie bez obaw i bardzo chętnie w mojej kuchni ;)
    Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. dodaję do listy do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. hahaha:D faktycznie jakby UFO wylądowało, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie Ufo to i ja bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ładnie nazwane ;]
    latające pieriożki! ależ apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł:) Wykorzystam przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie nafaszerowane. a jak cukinia fantazyjnie wykrojona :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja z takimi spodeczkami jestem z jednej galaktyki :D To nadzienie bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  12. takie ufo to bym z chęcią schrupala :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne taki mini ufo :) W gdyńskiej restauracji, która cieszy się popularnością już od wielu lat jest podawana pizza ufo (w większym rozmiarze). Pomysł mi się podoba, ale jakoś nigdy mi się nie chciało zabrać za to i ją zrobić. Teraz widzę, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo fajnie się prezentują :) świetny pomysł na atrakcyjnie wyglądającą przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kiedyś podobne tylko że farszem były warzywa z kurczakiem po meksykańsku:) Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno!:) Te Twoje wyglądają równie smakowicie;) pozdrawiam bardzo serdecznie http://kasiakasprzak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń