niedziela, 17 czerwca 2012

Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami

Pomimo tego, że moim ulubionym mięsem jest drób, moja rodzina lubi zjeść czasem coś innego. Często przyrządzamy wołowinę (zrazy), ale czasem najdzie nas ochota na karkówkę. Jak wiadomo, karkówka wybornie smakuje z grilla, ale tym razem została uduszona :) W winie. Pyszności :)

KARKÓWKA DUSZONA W WINIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI




Składniki:
- 500g karkówki
- szklanka czerwonego półsłodkiego wina
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2-3 ząbków czosnku
- 250g suszonych śliwek
- sól
- kolorowy pieprz

Karkówkę kroimy w plastry i nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzła się z przyprawami.
Podsmażamy mięso na patelni, na oleju, na złotawy kolor. Kiedy mięso się smaży dolewamy wino, wodę a także dodajemy pokrojonw w kostkę śliwki. Całość dusimy na wolnym ogniu. W miarę kiedy wyparowywuje wino i woda, uzupełniamy ich brak i podlewamy wodą. Całość dusimy do miękkości.
W zależności od preferencji, możemy zagęścić sos mąką.
Jeżeli także ktoś lubi bardziej aromatyczne dania, można dosypać trochę cynamonu.
Gotowe :)



9 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie :) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie taką, pyszny przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. noo, wygląda pięknie! z pewnością jest wyborna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być bardzo smaczna :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. mięso wygląda apetycznie i soczyście. Chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Cale wieki nie jadlam karkowki. Cos mi sie zdaje, ze bede musiala nadrobic, bo tesknie za jej smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Średnio przepadam za karkówką, ale tak przygotowaną zjadłabym z radością;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam dodatek wina do mięs:)

    OdpowiedzUsuń