sobota, 2 czerwca 2012

Kotlety z jajem :)

Kotlety schabowe zna każdy. Wszyscy mają swoje sprawdzone metody na ich robienie, zazwyczaj smakują każdemu. Taki Polski klasyk. Idealny z ziemniakami, marchewką z groszkiem jak i z innymi przystawkami. Ale czy można zjeść kotleta schabowego z... jajem?
Pewnie, że tak!

KOTLETY SCHABOWE Z JAJKIEM


Składniki:
- schab lub pierś z kurczaka
- bułka tarta
- jajko do panierki
- jajko do położenia na kotlecie
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Mięso rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Do jednego naczynia wbijamy jajko, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy mięso w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor.
Na innej patelni natomiast smażymy na tłuszczu jajko (sadzone) tak, aby żółtko było w płynnej postaci.
Gdy kotlet się usmaży i jajko również, kładziemy na talerzu mięso, a na nim jajko.
Proste i pyszne :)



6 komentarzy:

  1. Można zjeść, można :) Na pewno dobrze smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że można - jadłem tak nie raz. Ale przyznam się szczerze, że sam jeszcze nigdy w życiu nie robiłem kotleta schabowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tapenda
    Suuuper propozycja... i ten koperek na ziemniaczkach...mniam!!!
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sznycel po wiedeńsku, mniam ! pokazałam mężowi, zrób takiego:)

    OdpowiedzUsuń