piątek, 6 lipca 2012

Bób - najprościej, najpyszniej

Czasem w potrawach, przekąskach, deserach lubię prostotę.
Lubię po prostu delektować się czystym smakiem danego produktu, bez zbytecznego wydziwiania, kombinowania i "ulepszania".
Bób ma fantastyczny, nietypowy i charakterystyczny smak. Nie potrzeba tu wielu ilości przypraw, kombinacji.
Wystarczy odrobina miłości do gotowania, chęci do stworzenia czegoś dobrego, sól i... masło :)

BÓB (przekąska)



Składniki:
- bób
- sól
- masło

Bób gotujemy w osolonej wodzie, do czasu, aż nie będzie miękki i nie zauważymy, że skórka zaczyna odchodzić. Gdy bób jest ugotowany, odlewamy wodę, stawiamy w tym samym garnku znów na ogień i dodajemy około łyżkę (nie bardzo czubatą) masła. Podsmażamy chwilę, mieszając tak, by masło dostało się do każdego zakamarka. Można zamiast masła użyć smalcu.
Voila!
Prosta i szybka przekąska gotowa. A ten smak... :)




14 komentarzy:

  1. Dla mnie również najlepszy jest bób bez dodatków, sam w sobie jest pełen smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm uwielbiam bób:)miałam taki wczoraj

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bób zawsze jadam go samego.jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam kilo bobu w lodówce i nie zawaham się go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taki lubię podgryzać przed obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha! Taki bobik dzisiaj przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki bobik właśnie dzisiaj przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. skubanie bobu wciąga ;) kocham

    OdpowiedzUsuń
  9. dla mnie prostota jest podstawą.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bób uwielbiam i masz rację - najprościej smakuje najlepiej:)
    Gdybyś jednak miała ochotę na inne wersje, polecam Ci go też jako dodatek do bruschetty - pokazywałam ją u siebie zeszłego lata:)
    Bardzo smaczny blog - pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja najbardziej lubię po prostu ugotowany z gałązkami koperku i już...
    druga moja ulubiona postać bobu od której uzależniłam się to bób jako pasta ... to jest genialne !!! a ostatnia wariacja z musztardą dijon jest fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń