sobota, 14 lipca 2012

Serowy chleb z bardzo chrupiącą skórką

Kolejny raz przeglądałam kwestiasmaku.com, kolejny raz się zachwyciłam i po prostu musiałam upiec to cudo. Dom wypełnił się wspaniałym aromatem, aż wszystkim ślinka ciekła.
Zniecierpliwieni oczekiwaliśmy momentu, w którym będziemy mogli skosztować zarumieniony, fantastyczny... chleb.

"Łat­wo uk­raść kromkę chle­ba z na­poczęte­go bochna"

Oj, bardzo łatwo :)

SEROWY CHLEB Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (przepis stąd)




Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli (jeżeli ser jest b. ostry i wyraźny, soli dajemy trochę mniej)
- 15g świeżych drożdży
- świeżo mielony czarny pieprz
- 100g sera (u mnie irlandzki cheedar)
- 300g letniej wody

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, pieprz i starty na tarce o dużych oczkach ser. Mieszamy wszystko, dolewamy wodę i mieszamy całość łyżką. Odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na drugi dzień wykładamy na oprószony mąką blat. Oprószamy także mąką dłonie i zaginamy boki ciasta do środka tworząc kulę.
Posypujemy mąką ściereczkę i przekładamy na nią ciasto sklejeniem do dołu. Bokami ściereczki przykrywamy ciasto i odstawiamy na około 1h - 2h do wyrośnięcia.
Na 30 minut przed końcem wyrastania wkładamy żaroodporne, przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni na kratkę około 1/3 piekarnika.
Po 30 minutach wykładamy ciasto ze ściereczki (uwaga na gorące naczynie) sklejeniem do góry i pieczemy przykryte pokrywką przez 30 minut.
Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20-30 minut. Trzeba zwracać uwagę, czy skórka nie robi się zbyt bardzo przypieczona. Jeżeli tak, przykrywamy chleb folią aluminiową.
Po upieczeniu, kiedy naczynie trochę ostygnie, podważamy chleb nożem i wyjmujemy na kratkę, żeby ostygł.
Smacznego!



30 komentarzy:

  1. Po prostu ślinka mi cieknie na ten chlebek! Wygląda faktycznie na niesamowicie chrupiący!
    Poproszę kromkę, a najlepiej cały bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chętnie bym się nim podzieliła, bo jest naprawdę przepyszny, ale niestety. Moja rodzinka jak się dopadła, to po chlebie zostały tylko okruszki :)
      Polecam go jeszcze ciepłego! Mniam.

      Usuń
  2. serowy chleb ? nie słyszałam jeszcze o takim, ale wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz to ja się zaśliniłam na jego widok. zapisuję sobie, będzie w sam raz gdy najdzie mnie ochota na wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przekonałaś mnie tą skórką:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłam. Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. jeja wygląda obłędnie!!! ale mam na taki chrapkę

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie, i ta skórka ;) Można sobie tylko wyobrazić jak pyszny musiał być...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie, że serowy! i taki chrupiący:) Musiał zniknąć bardzo szybko;D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam chrupiaca skorke! :-) najlepsza czesc chleba jak dla mnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Najbardziej w domowych chlebach lubię właśnie chrupiącą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba się skuszę i zrobię taki, bo wygląda na bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  12. Ehh, to masełko na piętce ;) Piękne fotki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze o takim chlebku nie słyszałam, ale musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm kurcze aż mi ślinka cieknie ! :))
    Muszę wypróbować tego przepisu!

    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. A mogę użyć drożdży instant? Świeżych nie kupuję niestety bo zawsze większość się marnuje
    Bardzo proszę o odpowiedź i radę co do ilości chętnie, bo wyborny serek czeka w lodówce na swoją kolej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz. Użyj w tym wypadku 3/4 łyżeczki :)

      Usuń
  16. Nie mogę oderwać od niego wzroku;)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudowna skórka! zawsze najbardziej lubiłam obgryzać skórki od chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki rumiany, aż tu poczułam jak pięknie musiał pachnieć. Czy mogę pszenną zastąpić orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszedł! Cudowny, tylko mimo że dałam chedar i sól wyszedł zupełnie niesłony. Następnym razem dam po łyżeczce soli zwykłej i morskiej, serek w kosteczkach i będzie dla mnie idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że ja ciągle o tym chlebie, ale dzisiaj zrobiłam drugi raz, ze wspomnianymi modyfikacjami. Opracowałam też idealny system wypieku: wieczorem przygotować składniki i sprzęty na blacie (ser zostawmy jednak w lodówce), rano robiąc kawę tylko wymieszać ciasto, po powrocie z pracy upiec :) Właśnie zjadłam dwie kromeczki ciepławego na spóźnioną kolację, a rano będzie śniadanko, i do pracy się troszkę weźmie. Pyszności!

      Usuń
  20. a czy ciasto po wyrobieniu ma byc gladkie i zwarte czy takie bardziej luźne?

    OdpowiedzUsuń