piątek, 28 września 2012

Jesienna, jabłkowa pychota.

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, zapachem cynamonu, z ciepłą, aromatyczną herbatą, kocem i dobrą książką. Nie zbyt często jednak mam na takie przyjemności czas. Ogranicza mnie szkoła i nadmiar obowiązków z nią związanych. Ale kiedy tylko mogę, lubię dogodzić podniebieniom moich domowników tą prostą, pyszną przekąską. Nie wymaga ona talentu kulinarnego i wychodzi praktycznie zawsze. Wiem też, że to nic odkrywczego, ale jaki efekt końcowy!
Głównym bohaterem tej przekąski jest... jabłko.

JABŁKO PIECZONE Z ORZECHAMI, MIODEM I ŻURAWINĄ








Składniki:
- jabłko
- orzechy
- żurawina
- miód
- cynamon

Jabłko myjemy, odcinamy od góry kawałek, by odkroić "czapeczkę". Nożem wycinamy gniazdo nasienne i kawałek jabłka tworząc w nim dziurę tak, by zmieściły się do środka dodatki. Wrzucamy orzechy, żurawinę, polewamy to miodem i posypujemy cynamonem. Przykrywamy wszystko odkrojoną "czapeczką" i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na termoobiegu. Pieczemy tak długo, jak nie zauważymy, że skórka zaczyna odchodzić od jabłka (jeżeli ktoś woli bardziej twarde, to może wyjąć je wcześniej).
Jemy gorące, popijając ulubioną herbatę/kawę.






A wy? Jakie przekąski lubicie sobie sprawić w ten jesienny czas? :)




Słodkie jabłuszka

23 komentarze:

  1. To pieczone jabłuszko wygląda smakowicie :) Taką przekąskę z chęcią bym wypróbowała. Póki co, u mnie przekąską bywają zwykłe jabłuszka, i kakao, kakao, kakao...

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia chce się jeść!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze i nic odkrywczego, ale za to jakie pyszne! Uwielbiam pieczone jablka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za inspirację, bo nie jadłam pieczonych jabłek już całe wieki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie, idealnie jesienne smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też pieczone jabłuszko, ale z ryżowym nadzieniem :) Uwielbiam ich smak, a Twoje są wyjątkowo piękne i ta czerwona skórka...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniałaś mi o tej prostej i efektownej pyszności , dawno nie jadłam, a Kocham jabłka pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda to jabłko, i musiało bosko, jesiennie pachnieć :) Ślicznie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie przysmaki? Szarlotkę, drożdżowe ze śliwkami, keks i takie właśnie jabłuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. u Ciebie też jabłuszka, smakowite, z orzechami doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudnie podałaś to jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne zdjęcia! a i pomysł na jabłuszko pyszny

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na przekąskę. Coś czuję, że to zrobię, bo ostatnio dałam sobie szlaban na pieczenie ciast. A takie pieczone jabłka są smaczne i zdrowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przekąska pierwsza klasa. Gratuluje ładnych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna, jesienna inspiracja...

    OdpowiedzUsuń
  16. Samo zdrowie:) W sam raz na drugie śniadanie czy lekką kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś pysznego, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń