środa, 26 września 2012

O tym, jak orzechy i parmezan zaprzyjaźniły się z kurczakiem :)

Jak już wam pewnie dobrze wiadomo, moim ulubionym mięsem jest drób. Bardzo lubię różne wariacje na jego temat. Roladki nie są mi obce, różne nadzienia, smażone, pieczone, gotowane. Praktycznie każda postać jest dobra :) Tym razem postanowiłam zrobić coś prostego, ale efektownego. Do danie zachwyciło podniebienia domowników, konsystencja była fenomenalna. Orzechy fantastycznie chrupały, podczas gdy pod spodem znajdowało się delikatne, dobrze przyprawione mięso. Do jego przyprawienia użyłam wyrazistego chilli, pieprzu i przyprawy do kurczaka, która do tego sprawdziła się idealnie. Ma intensywny zapach, bardzo ciekawy smak, który sprawił, że zwykła pierś z kurczaka stała się wyjątkowa :)

PIERŚ Z KURCZAKA W PANIERCE Z ORZECHÓW I PARMEZANU





Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 4-6 łyżek orzechów arachidowych (w zależności jak kto woli)
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek tartego parmezanu
- jajko
- 2 łyżki śmietanki
- łyżka mąki
- olej do smażenia
- chilli (Appetita)
- sól
- pieprz (Appetita)
- przyprawa do kurczaka (Appetita)

Ponadto:
- ziemniaki
- sól
- słodka papryka (Appetita)
- zioła prowansalskie (Appetita)

Mięso opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy zbędne żyłki. Kroimy na niezbyt grube plastry, przecinamy na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy z każdej strony solą, chilli, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie orzechy podprażamy na suchej patelni, siekamy i czekamy aż wystygną. Gdy orzechy są już zimne, dodajemy je do bułki tartej wymieszanej z parmezanem. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu w mieszance z orzechów, parmezanu i bułki tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (którego na patelni może być trochę więcej). Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane ubieramy, kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na patelni z olejem, posypane solą, papryką i ziołami prowansalskimi.

Gotowe :)







Do przygotowania tego dania użyłam przypraw, które otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie: http://urodaizdrowie.pl oraz dzięki firmie Appetita http://appetita.pl za co serdecznie dziękuję.


16 komentarzy:

  1. Wielokrotnie robiłam kurczaka z orzechami, jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaki fajny pomysł na pierś

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Świetny pomysł. Słyszałam już o takich panierkach, jednak nigdy nie mogłam się do nich przekonać. Może kiedyś... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie panierki:) sama robiłam przeróżne orzechowe, ale nigdy w połączeniu z parmezanem...super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na kurczaka, uwielbiam piersi i muszę wypróbować w takiej panierce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się taka wersja panierki, zapisuję i mam nadzieję, że nie zapomnę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna panierka:) a całość aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszna, chrupiąca panierka, ja robiłam ostatnio w panierce owsianej(z przepisu Okrasy, z kuchni lidla), również pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczna jest taka panierka. Robię taką od czasu do czasu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio robiłam ser pieczony w orzechach ....ale na kurczaka się skuszę..:)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow - panierka, którą muszę wykorzystać!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz już męża? Jak nie to kupuję pierścionek i jeśli jest otwarty jakiś zakład, gdzie żenią, to zabieram Cię ze sobą :D

    OdpowiedzUsuń