niedziela, 4 listopada 2012

"Ja chcę żonę mieć buraczą, bo przy pani wszyscy płaczą..." :)

Wszyscy na pewno znają ten utwór Jana Brzechwy. Ja jako dziecko, znałam cały na pamięć i bardzo lubiłam wygłaszać go przy każdej możliwej okazji :) Dzisiaj przewodnim fragmentem jest ten o... cebuli.
Cebula bowiem króluje w dzisiejszym daniu. Może nie w czystej postaci, ale cebulowy smak jest bardzo wyczuwalny. Jest to danie ekspresowe, praktycznie robi się samo. Wystarczy pokroić, zasypać, zalać, wstawić do piekarnika i poczekać. Po jakimś czasie możemy cieszyć się wspaniałym daniem :)

CEBULOWY KURCZAK








Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 zupy cebulowe (knorr)
- 500ml śmietany słodkiej 18%
- ryż biały

Piersi oczyszczamy ze zbędnych żyłek i tym podobnych. Kroimy w kostkę. Wkładamy pierś do żaroodpornego naczynia, zasypujemy zupkami cebulowymi i zalewamy śmietanką. Wkładamy do piekarnika na około godzinę na 170 stopni.
Podajemy z ugotowanym białym ryżem.
Gotowe!
Prawda, że szybko i prosto? :)




17 komentarzy:

  1. myślisz, że gdybym zamiast śmietany dodała gęsty jogurt to mogłoby coś się nie udać? u mnie w domu śmietana nie gości od bardzo, bardzo dawna:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze nie wiem. Możesz spróbować :) Ja robiłam to jeszcze ze śmietaną 12% i też było bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. O! Chyba widzę idealne wykorzystanie dla tych zup, jakie się u mnie "kiszą" w szafkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta ryżowa piramida wygląda imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjecie bardzo przekonywujące :)
    zapraszam do siebie na Konkurs - pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł, proste i smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie i pysznie :-)


    zapraszam Cię do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie, piękne zdjęcia! Uwielbia cebulkę mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tam uwielbiam cebulę :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacnny przepis i pysznie podane!

    OdpowiedzUsuń
  10. zamawiam taki obiad!:D
    wygląda obłednie

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie wygląda, tak elegancko ; ) I para która się nad nim unosi <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie. Super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie szybko i prosto, bardzo fajny przepis. I ślicznie podane danie :) aż się chce jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobre danie ale sposób podania królewski!! Jaki piękny talerzyk!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak gotowalam obiady, robilam cos podobnego, bardzo to smaczne :) Ale ja cebulke lubie bardzo :)

    Ja namietnie wyglaszalam 'Samochwale' i 'Zapalke' :D

    OdpowiedzUsuń