sobota, 30 czerwca 2012

Malinoowo mi!

W tym roku krzaki malin obdarzyły nas duuużą ilością owoców. Aż cieszą oczy.
Zakradłam się dziś do ogródka i zebrałam pełną miskę czerwonych, dorodnych i smacznych malin. I od razu do glowy wpadł mi pomysł na to, by zrobić pyszne naleśniki. Z malinami właśnie :)

NALEŚNIKI Z MALINAMI I SERKIEM MASCARPONE



Składniki:

Na ciasto naleśnikowe (4-5 naleśników):
- 1 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki śmietanki 12%
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1.5 łyżki oleju
- trochę cukru zwykłego i waniliowego

Na malinowy farsz:
- 200g malin
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1.5 - 2 łyżeczek curku pudru
- trochę cukru waniliowego (lub można dodać samej wanilii)

Dodarkowo:
- cukier puder do posypania
- migdały wiórki

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w jednej misce tak, by nie powstały grudki. Musi być gładkie.

Maliny rozduszamy widelcem (nie za bardzo, fajnie jak pozostanie pare większych kawałeczków owoców). Następnie łyżką odcieńczamy nadmiar soku jaki się wytworzył. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem.

Smażymy na patelni naleśniki, nie za grube, nie za cienkie. Następnie smarujemy farszem każdego naleśnika, składamy w nasz ulubiony sposób.
Posypujemy cukrem pudrem i migdałami.

Voila!







poniedziałek, 25 czerwca 2012

Galat drobiowy - czyli trzęsący się kurczak

Bardzo lubię wszelkie zimne przekąski, nie tylko na imprezach. Często bez okazji przyrządzamy sobie w domu takie smakołyki. Dobre do śniadania, do kolacji, podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Do chleba, solo, z plasterkiem cytryny, czy pokropione octem. To po prostu galat (przez niektórych nazywany galaretą, zimnymi nóżkami, czy galantyną)

GALAT DROBIOWY



Składniki:
- żelatyna (na 0.5 l wody) z bulionem i przyprawami (np taka)
- 2-3 udka z kurczaka
- włoszczyzna (w tym obowiązkowo marchewka)
- groszek w puszce
- jajko
- natka pietruszki

Mięso gotujemy razem z włoszczyzną w osolonej wodzie, do czasu aż warzywa będą miekkie. Można też zrobić to na kostce rosołowej jeżeli ktoś chce, ale konieczne jest dodanie marchewki. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Gotujemy także jajko na twardo w osobnym garnku.
Żelatynę (połowę paczki jeżeli jest na 1l wody) zalewamy 0.5l przegotowanej, gorącej wody. Nie gotujemy. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, by ostygła.
W tym czasie, kiedy żelatyna stygnie, rozgrabniamy ugotowane mięso (oddzielamy od skóry i kości), a także kroimy marchewkę i jajko na plastry. Na dnie szklanek układamy: natkę pietruszki, po plasterku jajka, dorzucamy plasterki marchewki (2-3) i groszek. Na to układamy pokruszone mięso i zalewamy wszystko zimną żelatyną. Tak robimy z resztą szklanek, bądź innych naczyń.
Wsadzamy do lodówki, aby wszystko stężało.
I gotowe!
Podajemy z cytryną, bądź octem :)





Przepraszam, za mało reprezentacyjny wygląd, ale nie jestem mistrzem w wyciąganiu galatu z szklanki :)



czwartek, 21 czerwca 2012

Koktajl jak marzenie :)

To, że uwielbiam kwestie smaku (klik) jest wiadome od zawsze. Ta strona mnie zachwyca, za każdym razem, kiedy na nią wchodzę. Uwielbiam podziwiać wspaniałe przyszności jakie tam są, przepiękne zdjęcia. Wszystko jest harmoniczne, dopracowane, przepysznie wyglądające.
Dziś proponuję przepis własnie z kwestii smaku, orzeźwiający i przepyszny koktajl na upalne dni. Trzeba korzystać z ostatnich już niestety truskawek.

KOKTAJL Z ARBUZA I TRUSKAWEK (stąd)



Składniki:
- 800g arbuza (waga bez skóry)
- 350g truskawek
- 50 g białej czekolady
- 1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)
- 3 łyżki białego rumu

Schładzamy arbuza i truskawki.
Do rondelka wkładamy połamaną białą czekoladę, dolewamy miód i rum. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wraz z rumem i miodem (jeśli chcemy możemy chwilkę pogotować, wówczas cały alkohol wyparuje pozostawiając jedynie smak). Odstawiamy aby trochę ostygło.
Kiedy sos stygnie przytogowujemy owoce. Usuwamy pestki z arbuza i szypułki z truskawek. Truskawki, arbuza i sos miksujemy przez chwilę, tak, aby pozostały drobinki owoców.
Schładzamy w lodówce i gotowe!
Pyszne i orzeźwiające ;)







Dodatkowo, pragnę zaprosić wszystkie dziewczyny, które lubią kosmetyki, do tego, aby zalogowały się na stronie http://shinybox.pl/?ref=8c6f545.
Nie wiem, czy któraś z was słyszała o pudełkach wysyłających mniejsze wersje (czasem zdarzają się pełnowymiarowe) produktów kosmetycznych.
Uważam, że jest to bardzo fajna alternatywa, jeżeli nie stać nas na droższe kosmetyki.
Wystarczy się zarejestrować, zebrać odpowiednią ilość gwiazdek i pudełko jest nam przesyłane za darmo.
Wystarczy kliknąć tu:

http://shinybox.pl/?ref=8c6f545

Nie jestem powiązana z tą firmą, ale cała idea boxów mi się podoba. A jeżeli możemy go mieć za darmo? Czemu nie :)



Truskawki 2012

niedziela, 17 czerwca 2012

Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami

Pomimo tego, że moim ulubionym mięsem jest drób, moja rodzina lubi zjeść czasem coś innego. Często przyrządzamy wołowinę (zrazy), ale czasem najdzie nas ochota na karkówkę. Jak wiadomo, karkówka wybornie smakuje z grilla, ale tym razem została uduszona :) W winie. Pyszności :)

KARKÓWKA DUSZONA W WINIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI




Składniki:
- 500g karkówki
- szklanka czerwonego półsłodkiego wina
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2-3 ząbków czosnku
- 250g suszonych śliwek
- sól
- kolorowy pieprz

Karkówkę kroimy w plastry i nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzła się z przyprawami.
Podsmażamy mięso na patelni, na oleju, na złotawy kolor. Kiedy mięso się smaży dolewamy wino, wodę a także dodajemy pokrojonw w kostkę śliwki. Całość dusimy na wolnym ogniu. W miarę kiedy wyparowywuje wino i woda, uzupełniamy ich brak i podlewamy wodą. Całość dusimy do miękkości.
W zależności od preferencji, możemy zagęścić sos mąką.
Jeżeli także ktoś lubi bardziej aromatyczne dania, można dosypać trochę cynamonu.
Gotowe :)



czwartek, 7 czerwca 2012

Truskawkowa pychota na zimno

Szaleństwo truskawkowe nadal trwa. Co kilka dni zbieram pełną miseczkę truskawek z ogródka i mimo tego, że są troszkę kwaśne, nadal przepyszne i jedyne w swoim rodzaju. Większość się ze mną zapewne zgodzi, że truskawki to jedne z najlepszych owoców :)
Dzisiaj proponuję bardzo szybkie "ciasto" (nie wiem jak inaczej to nazwać). Potrzebne jest tylko parę składników, a uzyskujemy coś naprawdę pysznego :)

ŚMIETANOWIEC NA BISZKOPTACH Z TRUSKAWKAMI





Składniki:
- 500ml śmietany 30%
- 2 galaretki (truskawkowa i cytrynowa)
- biszkopty
- truskawki

Galaretkę truskawkową robimy według przepisu na opakowaniu. Cytrynową natomiast z mniejszej ilości wody (około 1.5 szklanki). Odstawiamy aby trochę stężały i ostygły. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę. Jak Galaretka cytrynowa trochę ostygnie i stężeje, dolewamy ją powoli do śmietany cały czas ją ubijając. Następnie wrzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki i mieszamy łyżką.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na to wylewamy naszą śmietanowo-cytrynowo-truskawkową masę. Układamy na niej całe truskawki (jeżeli są duże, to radzę przekroić na pół, lub na ósemki - zależy jak kto lubi) i zalewamy truskawkową galaretką.
Odstawiamy całość do lodówki aby stężała.
Voila!
Proste i pyszne :)









Truskawki 2012

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Buchty z truskawkami i twarogiem

Kiedy rano zobaczyłam w ogródku dużą ilość czerwonych truskawek, pomyślałam, że nie mogę tego tak zostawić. Oprócz tego, ze skonsumowałam je z rodziną tylko i wyłącznie z cukrem, zrobiłam też przepyszne drożdżowe buchty, które wyszły wprost wyśmienicie.
Potrzeba na słodkie została zaspokojona, a kubki smakowe szalały z radości :)

BUCHTY Z TRUSKAWKAMI I TWAROGIEM





Składniki:
- drożdże świeże (42g)
- 140g cukru
- 500g mąki pszennej
- 100ml mleka
- sól
- 2 jajka
- 140g masła

Nadzienie:
- 250g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 150g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 350g truskawek
- cukier puder do posypania

Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odkładamy go w ciepłe miejsce do czasu aż wyrośnie. Pozostała mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, jajka, resztkę cukru, resztę mleka, wyrośnięty zaczyn i pół rozpuszczonego masła (70g). Wyrabiamy gładkie ciasto (jeżeli jest zbyt klejące, dodajemy mąki), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg mieszamy z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeżeli twaróg zrobi się lejący, przesączamy przez sitko). Umyte owoce osuszamy.

Ciasto wałkujemy na płat o grubości około 5mm i kroimy na 24 kwadraty. Na nich układamy twaróg i owoce. Bułeczki sklejamy, smarujemy resztą roztopionego masła i układamy ciasno na blasze z wyższym brzegiem, miejscem sklejenia na spód blaszki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu przez około 25 minut. Następnie schładzamy (można zjeść oczywiście ciepłe, ale uwaga na brzuchy!) i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)








Truskawki 2012

sobota, 2 czerwca 2012

Kotlety z jajem :)

Kotlety schabowe zna każdy. Wszyscy mają swoje sprawdzone metody na ich robienie, zazwyczaj smakują każdemu. Taki Polski klasyk. Idealny z ziemniakami, marchewką z groszkiem jak i z innymi przystawkami. Ale czy można zjeść kotleta schabowego z... jajem?
Pewnie, że tak!

KOTLETY SCHABOWE Z JAJKIEM


Składniki:
- schab lub pierś z kurczaka
- bułka tarta
- jajko do panierki
- jajko do położenia na kotlecie
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Mięso rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Do jednego naczynia wbijamy jajko, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy mięso w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor.
Na innej patelni natomiast smażymy na tłuszczu jajko (sadzone) tak, aby żółtko było w płynnej postaci.
Gdy kotlet się usmaży i jajko również, kładziemy na talerzu mięso, a na nim jajko.
Proste i pyszne :)