sobota, 2 marca 2013

Domowe bułeczki pszenne

Wiecie co? Znudziło naszą rodzinę sklepowe pieczywo. Szczególnie bułki. Są takie... hm... kapciowate, napuszone. Brak im prawdziwości, smaku, który pamięta się z dzieciństwa. Nawet bułki ciepłe, prosto z piekarni nie smakują już jak kiedyś.
Zachciało nam się odmiany. W końcu nie ma to jak domowe pieczywo. Chleb pieczemy regularnie od prawie dwóch lat, czas przyszedł na bułeczki.
Na pierwszy rzut idą pszenne!
Ciepłe, z miodem... Niebo w gębie:)
Przepis stąd :)


BUŁECZKI PSZENNE






Składniki:
- 630g mąki pszennej
- około 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 25g drożdży
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki cukru
- 1 białko

Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułek
- dowolne dodatki do posypania (u mnie sezam i trochę płatków owsianych) 



Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy wodę, sól, drożdże, olej, cukier i białko. Wszystko razem ugniatamy aż uzyskamy gładkie ciasto.
Odstawiamy ugniecione składniki w ciepłe miejsce na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat, wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na porcje (w zależności jak chcemy by nasze bułki wyglądały, jakiej były wielkości).
Wykładamy uformowane bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch bułek, by nie pękły w czasie pieczenia. Odstawiamy bułeczki jeszcze na około 30 minut przykryte ściereczką.
Wkładamy do nagrzanego do 195 stopni piekarnika, uprzednio posmarowane rozkłóconym jajkiem i posypane sezamem (u mnie).
Pieczemy około 20-25 minut.
Gotowe :)




Bułeczki na drugi dzień niestety były trochę twardawe. Nie mam pojęcia co mogło być tego przyczyną.
Macie jakieś sugestie? :)

13 komentarzy:

  1. slicznotki , takie rumiane :) ale musza byc pyszne takie z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dl amnie nawet bez miodu fajnie :d

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne! z pewnością niebo w gębie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bułeczki! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie wyglądają :) myślę, że zrobię je tylko z mąki pełnoziarnistej...zobaczymy czy wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne są, domowe pieczywo to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszne smaki :D i zdjęcia też pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wyglądają :) uwielbiam takie delikatne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ciasto poporcjowane mozna mrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, nie próbowałam mrozić tego ciasta.

      Usuń