sobota, 16 marca 2013

Kiedy znudzi się schabowy...

... zrób Cordon Bleu!
Brzmi egzotycznie? Wykwintnie? Nic podobnego :)
Jeżeli macie już dość standardowego schabowego na niedzielny obiad, to ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu. Nie dosyć, że zapewniacie swoim kubkom smakowym świetne doznania, to jeszcze można to danie wykonać tak naprawdę mając "lodówkowe resztki". Wystarczy wam pierś z kurczaka, kawałek żółtego sera oraz szynka (ja do mojej wersji dodałam jeszcze pomidora).
Wszystko tworzy pyszną całość. Na pewno zaskoczycie domowników :)

CORDON BLEU (z serem, szynką i pomidorem)






Składniki (na 2 osoby).
- jedna pierś z kurczaka (większa i grubsza)
- ser żółty
- dowolna szynka (kiełbaska, szynkowa - cokolwiek macie w domu)
- opcjonalnie: pomidor (może być też papryka, cukinia)
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oregano/bazylia suszone
- papryka ostra w proszku
- czosnek suszony

Pierś kroimy w poprzek na dwie części. Każdą część z osobna kroimy wzdłuż, nie docinając do końca. Rozkładamy piersi i rozbijamy z każdej strony tłuczkiem. Posypujemy solą, pieprzem.
Na połowę piersi kładziemy plaster (bądź więcej) sera żółtego, pomidora, szynki. Składamy pierś i jeżeli zajdzie taka potrzeba, "spinamy" ją wykałaczkami.
Bułkę tartą wsypujemy do wyższego talerzyka/miseczki, do niej dosypujemy paprykę w proszku, czosnek i oregano/bazylię.
W innej miseczce rozbijamy jajko, roztrzepujemy (możemy je także posolić i popieprzyć).
Mięso panierujemy zanurzając je najpierw w jajku z każdej strony, następnie w bułce z przyprawami.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
I moja wersja Cordon Bleu gotowa! 






A Wy co proponujecie jako zamiennik schabowego? :)

14 komentarzy:

  1. fajny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja wersja jest baaaardzo inspirująca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry pomysł, fajny też jest z śliwką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna alternatywa dla zwykłego smażonego filetu z drobiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na urozmaicenie obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam cordon bleu *_* Mięso, ser, panierka... Wszystko, co najlepsze <3 Pozdrawiam,gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, ten ciagnacy sie ser... Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  8. ser ser roztopoiony ser ! gdziekolwiek by go nie dodal to danie zamienia sie na cos bajecznego ;) .
    a jakby tak piers z kurczaka obtoczyl w płatkach owsianych ? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo ja tak lubię tę wersję schaba!:)
    kojarzy mi się z urodzinami i imieninami cioci!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja schabowego w ogóle nie lubię i myślę, że akurat ta odmiana nie zmieniła by mojego zdania ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie sądziłam, że jest tak prosty! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm wygalda pysznie:) tylko, ze nie mamw lodowce szynki, moge dodac pepperoni (kania)? czy nie ebdzie pasowac? jak myslicie´?

    OdpowiedzUsuń