sobota, 30 marca 2013

Świąteczny sernik marmurkowy

Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekę sernik z rosą (przepis tutaj). A tym roku postanowiłam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam. Przeszukałam strony internetowe pełne wspaniałych przepisów, jednak moją uwagę przykuł dokładnie ten przepis i właśnie marmurkowy sernik zrobiłam. Nie zawiodłam się :)
Blog "Moje Wypieki" to jedna z tych stron, którą podziwiam, która mnie inspiruje, a piękne zdjęcia zapierają dech w piersiach.


SERNIK MARMURKOWY



Składniki:
Na spód:
- 50 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- pół szklanki cukru
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki (płaskiej) olejku waniliowego
- 50 g mąki pszennej

Na masę serową:
- 500g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego 2 razy)
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
- pół łyżeczki olejku waniliowego (płaskiej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120g czekolady (ja pomieszałam gorzką i mleczną), roztopioną w kąpieli wodnej

Na polewę:
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru

Spód:
Do garnuszka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Rozpuszczamy na małej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki się połączą i stworzy się gładki sos czekoladowy ściągamy z palnika i odstawiamy żeby lekko się ostudziło.
Jajko ubijamy z cukrem (mikserem) na puszystą pianę. Powoli dolewamy lekko przestudzoną czekoladę i dalej miksujemy. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do czasu, aż powstanie gładka masa. Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej (na samym spodzie) papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze około 170C przez około 13-15minut. Wyjmujemy z piekarnika, a gdy spód będzie się chłodził robimy masę serową.

Masa:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) miksujemy, nie za długo, żeby masa serowa się nie napowietrzyła. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki. Miksujemy tę część masy z roztopioną w kąpieli wodnej i nieco schłodzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony i ostudzony spód przelewamy białą masę serową a na górę łyżką wykładamy masę czekoladową. Delikatnie mieszamy, żeby stworzyć efekt mazurka.
Pieczemy w 150C (bez termoobiegu) przez około godzinę, ustawiając piętro niżej naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Po godzinie smarujemy ciasto polewą śmietankową (wymieszana śmietana z cukrem pudrem) i wstawiamy do piekarnika na 10 minut dodatkowo.
Studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowany sernik chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Gotowy oprószamy kakao.
Voila! :)
Przepyszny sernik zrobiony :)







Chciałam także serdecznie zaprosić na stronę www.przepisyaz.pl do zakładki i do zakładki "blogi z apetytem". Strona ta przygotowuje bazę blogów kulinarnych, przedstawiając smakowite przepisy i krótkie wywiady z autorami blogów.
Jest tam także króciutki wywiad z moją małością :)
Zapraszam dokładnie TU i do przeglądania strony www.przepisyaz.pl

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tradycyjny, choć ten twój zdjęciami kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie.
    Zapraszam do mnie - blog o odchudzaniu, cwiczeniach i zdrowym trybie życia. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń