sobota, 6 kwietnia 2013

Muffinki znikające w mgnieniu oka!

Jeżeli jesteście na diecie - nie polecam Wam robienia tych muffinek. Niebezpiecznie uzależniają i zostają zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia! :) Jednak jeżeli się zdecydujecie je upiec to obiecuję, że nie pożałujecie. Biała i ciemna czekolada świetnie się uzupełniają, a kwaskowate wiśnie wieńczą całość.
Pycha!

MUFFINKI Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ Z DODATKIEM WIŚNI (zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson)







Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- około 100g białej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- około 100g mlecznej, bądź gorzkiej czekolady (również pokrojonej na małe kawałki)
- garstka mrożonych wiśni przekrojonych na ćwiartki
- pół łyżeczki olejku waniliowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier puder przesiewamy do jednej miski. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy jajko, mleko, olej i olejek waniliowy również mieszamy.
Dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy łyżką. Wrzucamy pokrojoną czekoladę (białą i mleczną/gorzką) i pokrojone wiśnie. Mieszamy całość.
Przekładamy ciasto do formy do pieczenia muffinek wypełnionej papilotkami.
Jeżeli mamy ochotę, posypujemy muffiny startą czekoladą (możemy ten krok pominąć).
Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.
Gotowe :) 






18 komentarzy:

  1. Czekolada i wiśnie to dla mnie połączenie idealne! A jak pięknie ten cukier puder je otula :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pierwsze zdjęcie jest tak wspaniałe, że nie mogę oderwać oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna propozycja! A zdjęcia... brak słów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie! Warto zgrzeszyć :)

      Usuń
  5. Coś takiego jest magicznego w muffinkach, że tak szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to fakt. U mnie w domu znikają w tym samym dniu, w którym są zrobione :)

      Usuń
  6. Ostatnie zdjęcie jest cudowne - takie magiczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pyszności! A pierwsze zdjęcie czarujące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj,jak tu pięknie.Zostanę na długo,a wolnej chwili zapraszam w odwiedzinki.Kocham słodkości,kwiaty a tym samym wiosnę.Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ślicznie wygląda to oprószanie cukrem pudrem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają na takie szybko-znikające ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dziwię się, że takie muffinki mogą znikać w mgnieniu oka. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia i oczywiście zachęcające !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwsze i ostatnie zdjęcie- absolutnie fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  14. ach... czekolada... UWIELBIAM.
    A Twoje foty - prze-cud-ne !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia i fantastyczne muffiny. Chyba je niedługo wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń