poniedziałek, 1 lipca 2013

Curry z kurczaka, z kukurydzą i pomidorami

Ostatnio w mojej kuchni królowały proste potrawy, które nie wymagały nakładu pracy, a do tego były raczej łagodne w smaku. Cała nasza rodzina zapragnęła czegoś innego, intensywnego, wyrazistego. Stąd też dzisiejsza propozycja podpatrzona na stronie, która jest dla mnie skarbnicą inspiracji, genialnych przepisów, i którą uwielbiam :)

CURRY Z KURCZAKA Z KUKURYDZĄ I POMIDORAMI (stąd)



Składniki (na 4 porcje):
- dwie piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 2 świeże pomidory
- 250 ml sosu pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- świeże chilli (u mnie pepperoni) (około połowa, ja dałam całą i danie było bardzo ostre)
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- ryż (u mnie 2 woreczki)
- szczypta cynamonu
- sól

Marynata do kurczaka:
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki  w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku)
-  1 łyżka oliwy
- 1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry

Piersi myjemy, osuszamy, wycinamy błonki  i kroimy w kostkę. Dodajemy składniki marynaty, wcieramy w mięso i odstawiamy na około godzinę do miejsca o pokojowej temperaturze.
W tym czasie odsączamy kukurydzę z zalewy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Po godzinie, wyjmujemy mięso i smażymy na oleju kokosowym. Gdy podsmaży się z każdej strony, dodajemy sos pomidorowy, solimy i przez chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę, wlewamy mleko kokosowe, cukier i cynamon. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu do czasu aż sos się zredukuje i stanie się kremowy, a kurczak się ugotuje. Gdy sos będzie kremowy, dorzucamy pomidory i papryczkę chilli/pepperoni, gotujemy przez 2 minuty i podajemy z ugotowanym ryżem.
Gotowe :)




19 komentarzy:

  1. Mniam ! Fajny przepis :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Za dobre curry z kurczaka dam się pokroić lub prawie:-).
    Bardzo apetyczny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, już czuję jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie mam na stanie otwarte mleczko kokosowe do wykorzystania i szukałam przepisu na curry, super trafiłaś, inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad:) kocham takie dania

    OdpowiedzUsuń
  6. O jak fajnie, akurat mam czerwoną pastę curry i zastanawiał się co by tu zrobić z jej użyciem, teraz już wiem :)

    Zapraszam na konkurs:
    http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  7. no i powiedz jak tu nie lubić kurczaka? pomimo że jest rakotwórczy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie do takich potraw przekonywać nie musisz :-) Curry wygada naprawdę smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. W lato chyba zwykle wybiera się te łagodniejsze smaki, ale obecnie lato nie daje się zbytnio we znaki, więc i taki obiad by się nadał :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i aromatyczny :D Świetna propozycja na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda świetnie, uwielbiam curry i kurczaka, chętnie wypróbuję twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ to apetycznie wygląda,zjadłabym porcję

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy i orientalny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam curry i też je często gotuję. Twoje wygląda bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy bym nie pomyślała jak wspaniale współgra ze sobą smak mleczka kokosowego połączonego z curry i kurczakiem, aż do pierwszego spróbowania. Teraz to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie skosztowałam z kuchni orientalnej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny kolor .Apetyczne danie

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne curry. Mój mąż był zachwycony.

    OdpowiedzUsuń