niedziela, 25 sierpnia 2013

Piersi kurczaka z niezwykłym, aromatycznym ryżem

Dziś znów w poszukiwaniu obiadowej inspiracji, trafiłam na KWESTIĘ SMAKU.
Kiedyś wspominałam, że jest to dla mnie strona, która nie dosyć, że mocno oddziałuje na moje kubki smakowe, to jest przepełniona rozmaitymi, wykwintnymi i przepysznymi przepisami.
Dzisiejsza propozycja zachwyciła mnie swoją formą, wyglądem, ale także prostotą. Wystarczyło pokroić parę składników, wymieszać, wstawić do piekarnika. Wyszło coś oryginalnego, aromatycznego, smakowitego. Polecam każdemu :)

PIERŚ KURCZAKA Z AROMATYCZNYM RYŻEM (stąd





Składniki:
- 2 pojedyncze duże piersi kurczaka
- sól i czarny pieprz
- 50g (1/2 woreczka) ryżu basmati (ugotowanego i odsączonego)
- 3 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek orzechów nerkowca (oryginalnie orzeszki pinii)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 kostek sera feta
- oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Piersi kurczaka kroimy od grubej strony, tworząc kieszeń. Od zewnętrznej strony piersi, w najgrubszym miejscu, nacinamy boki. Oprószamy pierś solą i pieprzem.
W misce mieszamy ryż, dodajemy 2 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczkę kardamonu i 1 łyżeczkę cynamonu. Dodajemy uprażone na suchej patelni orzeszki nerkowca, żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, dodajemy na koniec ser feta i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Kieszenie z kurczaka nadziewamy przygotowanym nadzieniem. Na talerzyku mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżeczką papryki w proszku. Mieszanką smarujemy mięso i nadzienie. Kładziemy luźno folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 40 minut (jeżeli jest mniejsza pierś to 35 minut), na koniec zdejmując folię i pieczemy dodatkowe 5 minut, aż kurczak będzie miękki i zarumieniony. Piersi możemy podawać w całości lub przekrojone w poprzek na 2 części.
Voila! :)





11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Bardzo chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo wykwintnie !!! Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne danie:) elegancki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym zdjęciu jest mnóstwo cudownej pasji i smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudnie wyglada! A ten ryz intryguje, choc znajac siebie, pewnie pominelabym zurawine...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że to żurawina właśnie nadała bardzo ciekawego smaku :)

      Usuń
  6. Prosty przepis, a za to jaki efektowny rezultat! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny pomysł. Szukałam własnie co zrobić nietypowego z piersią indyka - już wiem :)

    OdpowiedzUsuń