niedziela, 18 sierpnia 2013

Śliwki i kokos to świetne połączenie, czyli ciasto ze śliwkami i kokosową "śmietanką"

Buszując w internecie napotkałam się na ciekawe ciasto. Mam na myśli TO ciasto. Nie dosyć, że zauroczył mnie jego wspaniały wygląd, to jeszcze nietypowe dla mnie połączenie śliwek i kokosa. Mimo tego, że moje ciasto nie wyszło tak wspaniale jak Cukrowej Wróżce, to w smaku było wręcz wyśmienite. Na pewno powtórzę jeszcze tę propozycję, także z innymi owocami :)


CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KOKOSOWĄ "ŚMIETANKĄ" (stąd)



Składniki (na małą blaszkę 20x20cm):
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 120g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko

Masa:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 500g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki)

Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Mieszamy z wiórkami kokosowymi, wrzucamy żółtka i jajko oraz drobno pokrojone zimne masło. Wyrabiamy jednolite ciasto, które może być nieco miękkie i klejące.
Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do momentu aż stanie się złote.
W czasie jak ciasto się piecze dodajemy do garnka śmietankę, wiórki kokosowe i cukier (odejmując uprzednio od niego 2 łyżki). Ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania bardzo często mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ubijamy pianę z białek z odłożonymi dwoma łyżkami cukru. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę mieszamy z masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy śliwki, wylewamy masę kokosową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Podajemy zimne:)







10 komentarzy:

  1. mniam mniam pyszności:)
    poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie nietypowe - az mnie korci, by wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie, uwielbiam kokos mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta śmietanka kusi niemiłosiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sezon na śliwki właśnie się zaczyna więc ściągam od ciebie przepis bo również chcę taki pyszny placek upiec - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  6. Wyobrażam sobie ten maślany smak ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kokos i śliwunie = wspaniały smak - przepyszne to ciasto, zainspirowałaś mnie, pozdrawiam Ella

    OdpowiedzUsuń