sobota, 6 kwietnia 2013

Muffinki znikające w mgnieniu oka!

Jeżeli jesteście na diecie - nie polecam Wam robienia tych muffinek. Niebezpiecznie uzależniają i zostają zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia! :) Jednak jeżeli się zdecydujecie je upiec to obiecuję, że nie pożałujecie. Biała i ciemna czekolada świetnie się uzupełniają, a kwaskowate wiśnie wieńczą całość.
Pycha!

MUFFINKI Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ Z DODATKIEM WIŚNI (zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson)







Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- około 100g białej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- około 100g mlecznej, bądź gorzkiej czekolady (również pokrojonej na małe kawałki)
- garstka mrożonych wiśni przekrojonych na ćwiartki
- pół łyżeczki olejku waniliowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier puder przesiewamy do jednej miski. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy jajko, mleko, olej i olejek waniliowy również mieszamy.
Dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy łyżką. Wrzucamy pokrojoną czekoladę (białą i mleczną/gorzką) i pokrojone wiśnie. Mieszamy całość.
Przekładamy ciasto do formy do pieczenia muffinek wypełnionej papilotkami.
Jeżeli mamy ochotę, posypujemy muffiny startą czekoladą (możemy ten krok pominąć).
Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.
Gotowe :)