poniedziałek, 1 lipca 2013

Curry z kurczaka, z kukurydzą i pomidorami

Ostatnio w mojej kuchni królowały proste potrawy, które nie wymagały nakładu pracy, a do tego były raczej łagodne w smaku. Cała nasza rodzina zapragnęła czegoś innego, intensywnego, wyrazistego. Stąd też dzisiejsza propozycja podpatrzona na stronie, która jest dla mnie skarbnicą inspiracji, genialnych przepisów, i którą uwielbiam :)

CURRY Z KURCZAKA Z KUKURYDZĄ I POMIDORAMI (stąd)



Składniki (na 4 porcje):
- dwie piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 2 świeże pomidory
- 250 ml sosu pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- świeże chilli (u mnie pepperoni) (około połowa, ja dałam całą i danie było bardzo ostre)
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- ryż (u mnie 2 woreczki)
- szczypta cynamonu
- sól

Marynata do kurczaka:
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki  w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku)
-  1 łyżka oliwy
- 1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry

Piersi myjemy, osuszamy, wycinamy błonki  i kroimy w kostkę. Dodajemy składniki marynaty, wcieramy w mięso i odstawiamy na około godzinę do miejsca o pokojowej temperaturze.
W tym czasie odsączamy kukurydzę z zalewy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Po godzinie, wyjmujemy mięso i smażymy na oleju kokosowym. Gdy podsmaży się z każdej strony, dodajemy sos pomidorowy, solimy i przez chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę, wlewamy mleko kokosowe, cukier i cynamon. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu do czasu aż sos się zredukuje i stanie się kremowy, a kurczak się ugotuje. Gdy sos będzie kremowy, dorzucamy pomidory i papryczkę chilli/pepperoni, gotujemy przez 2 minuty i podajemy z ugotowanym ryżem.
Gotowe :)