niedziela, 25 sierpnia 2013

Piersi kurczaka z niezwykłym, aromatycznym ryżem

Dziś znów w poszukiwaniu obiadowej inspiracji, trafiłam na KWESTIĘ SMAKU.
Kiedyś wspominałam, że jest to dla mnie strona, która nie dosyć, że mocno oddziałuje na moje kubki smakowe, to jest przepełniona rozmaitymi, wykwintnymi i przepysznymi przepisami.
Dzisiejsza propozycja zachwyciła mnie swoją formą, wyglądem, ale także prostotą. Wystarczyło pokroić parę składników, wymieszać, wstawić do piekarnika. Wyszło coś oryginalnego, aromatycznego, smakowitego. Polecam każdemu :)

PIERŚ KURCZAKA Z AROMATYCZNYM RYŻEM (stąd





Składniki:
- 2 pojedyncze duże piersi kurczaka
- sól i czarny pieprz
- 50g (1/2 woreczka) ryżu basmati (ugotowanego i odsączonego)
- 3 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek orzechów nerkowca (oryginalnie orzeszki pinii)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 kostek sera feta
- oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Piersi kurczaka kroimy od grubej strony, tworząc kieszeń. Od zewnętrznej strony piersi, w najgrubszym miejscu, nacinamy boki. Oprószamy pierś solą i pieprzem.
W misce mieszamy ryż, dodajemy 2 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczkę kardamonu i 1 łyżeczkę cynamonu. Dodajemy uprażone na suchej patelni orzeszki nerkowca, żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, dodajemy na koniec ser feta i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Kieszenie z kurczaka nadziewamy przygotowanym nadzieniem. Na talerzyku mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżeczką papryki w proszku. Mieszanką smarujemy mięso i nadzienie. Kładziemy luźno folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 40 minut (jeżeli jest mniejsza pierś to 35 minut), na koniec zdejmując folię i pieczemy dodatkowe 5 minut, aż kurczak będzie miękki i zarumieniony. Piersi możemy podawać w całości lub przekrojone w poprzek na 2 części.
Voila! :)





niedziela, 18 sierpnia 2013

Śliwki i kokos to świetne połączenie, czyli ciasto ze śliwkami i kokosową "śmietanką"

Buszując w internecie napotkałam się na ciekawe ciasto. Mam na myśli TO ciasto. Nie dosyć, że zauroczył mnie jego wspaniały wygląd, to jeszcze nietypowe dla mnie połączenie śliwek i kokosa. Mimo tego, że moje ciasto nie wyszło tak wspaniale jak Cukrowej Wróżce, to w smaku było wręcz wyśmienite. Na pewno powtórzę jeszcze tę propozycję, także z innymi owocami :)


CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KOKOSOWĄ "ŚMIETANKĄ" (stąd)



Składniki (na małą blaszkę 20x20cm):
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 120g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko

Masa:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 500g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki)

Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Mieszamy z wiórkami kokosowymi, wrzucamy żółtka i jajko oraz drobno pokrojone zimne masło. Wyrabiamy jednolite ciasto, które może być nieco miękkie i klejące.
Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do momentu aż stanie się złote.
W czasie jak ciasto się piecze dodajemy do garnka śmietankę, wiórki kokosowe i cukier (odejmując uprzednio od niego 2 łyżki). Ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania bardzo często mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ubijamy pianę z białek z odłożonymi dwoma łyżkami cukru. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę mieszamy z masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy śliwki, wylewamy masę kokosową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Podajemy zimne:)







sobota, 10 sierpnia 2013

Śniadaniowe rogaliki

Podejrzewam, że większość z Was lubi zapach i smak świeżego, chwilę wcześniej wyjętego z piekarnika, pieczywa ;) Chrupiąca skórka, puszysty i smakowity środek rozpływający się w ustach. Nie ma nic lepszego!
W momencie gdy zobaczyłam ten przepis, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Tak oto dzisiaj zrobiłam rogaliki, które wyszły wyśmienicie. Będę powracać do tego przepisu częściej :)

ROGALE Z MAKIEM (przepis stąd)






Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody


Dodatkowo:
- jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania rogali
- mak/sezam według uznania

Roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i roztopione masło. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, jeżeli jest zbyt klejące, dosypujemy mąkę.
Formujemy kulkę, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagniatamy, wałkujemy na kształt koła (ma mieć około 2cm) grubości). Wycinamy 8 trójkątów. Zwijamy każdy trójkąt zaczynając od szerszej strony, zaginamy boki. Wszystkie rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz następnie posypujemy makiem.
Pieczemy w około 190 stopniach przez 20-25 minut.
Gotowe :)


piątek, 2 sierpnia 2013

Najlepsza sałatka na słodko:)

Problemy z internetem ostatnio nie pozwalają mi na wklejanie nowych przepisów. Ale nadal gotuję i staram się gromadzić zdjęcia i przepisy, by powrócić i ze wszystkim się z wami podzielić :)
Dziś uzyskałam dostęp do sieci więc czym prędzej wklejam przepis na świetną sałatkę. Sama nie jestem przekonana do sałatek na słodko, ale ta wyjątkowo mi posmakowała (pomimo dodatku rodzynek).
Polecam każdemu, bo jest naprawdę wyjątkowa!

SAŁATKA Z RYŻEM I KURCZAKIEM NA SŁODKO (składniki na małą miseczkę)





Składniki:
- ryż parboiled (1 woreczek)
- 4-5 plastrów ananasa z puszki
- garść rodzynek
- pojedyncza pierś z kurczaka
- koperek
- majonez (około 1 łyżki)
- sól
- pieprz


Ryż gotujemy al dente zgodnie z danymi na opakowaniu. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem, po czym odsączamy (Jest to krok opcjonalny. Można dać niesparzone rodzynki).
Ananasy kroimy w kostkę, koperek siekamy. Ugotowane mięso kroimy prostopadle do kierunku włókien.
Dodajemy do miseczki ryż, mięso, ananasy, rodzynki, koperek, sól, pieprz oraz majonez.
Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce :)
Gotowe!
A wy? Lubicie sałatki na słodko? :)